Raam in de aarde

  1. Directe (natuur)ervaring
  2. Bosgrond
  3. 1 of meer spelers
  4. Vanaf 7 jaar
  5. Geen benodigdheden

Vraag de spelers op hun rug op de bosgrond te gaan liggen en zich voor te stellen dat ze een deel van de aarde zijn. Bedek elke speler met blaadjes, stokjes en dennennaalden. In een grotere groep kunnen de deelnemers elkaar helpen bedekken. Zorg voor genoeg bedekking zodat ze het gevoel krijgen helemaal ín de aarde te zijn. Houd het gezicht vrij.

Leg als laatste een paar schone dennennaalden of grassprietjes over het gezicht. Vraag hen daarbij de ogen even dicht te doen. Als ze de ogen dan open doen is het alsof ze door een raampje in de bosgrond naar het bos kijken. Ze gaan op in de geuren en geluiden, de bewegingen van de bomen en wolken en kunnen zich één voelen met de aarde en met het bos.

Vertel vooraf dat jij een teken zult geven als het tijd is om onder de bladeren vandaan te komen; dit helpt hen zich te ontspannen. Geef het teken na ongeveer 20 minuten (of eerder als er kinderen zijn die onrustig worden). Zorg er samen voor dat spelers die al liggen geen last hebben van de anderen die nog bezig zijn met bedekken. Wanneer spelers eerder opstaan, zorg dan dat ze zachtjes onder de bladeren vandaan komen zonder anderen te storen.

Eventueel kun je vooraf samen ontdekken wat er allemaal ligt en leeft op de bosgrond. De spelers zullen dan meer open staan om zich te laten bedekken.

Flow-woorden: Blaadjes, takjes, dennenaalden, stil, raampje in de bosgrond, lekker liggen, wat kriebelt daar?